Brojač posjeta

Ukupno pregleda: 234236

Po nalogu Stejt Departmenta, američka Ambasada u Sarajevu sastavila je spisak najboljih bh. ljekara, stomatologa i drugih specijalista, čije usluge preporučuju američkim državljanima tokom boravka u BiH.

 

08.11.2019 08:02
Slika
 

Privatni bolji od bolnica

 

Prema navodima iz uputstva koje je američkim državljanima dato o ljekarima, neke od klinika sa spiska u određenim slučajevima mogu pružiti i usluge koje nisu dostupne u bh. bolnicima. Spisak, inače, sadrži sve informacije koje mogu zatrebati potencijalnom bolesniku.

Na spisku klinika i ljekara koje američka Ambasade u BiH preporučuje državljanima SAD kad su u BiH, nalaze se Klinika opće prakse u Sarajevu "Medikus", te doktor Aida Volić. Pored ove, na spisku provjerenih ustanova nalaze se i poliklinike "Bosanes" i " Sanasa", odnosno doktor Idris Abuzer El Hadi, uz čije ime se navodi objašnjenje da unutar klinika funkcioniraju oftamološka i stomatološka poliklinika, te medicinska labaratorija. Na spisku su imena i doktora Izeta Čustovića i Nermine Fetahović iz "Bormusa" u Sarajevu.

Američkim državljanima kojima u Sarajevu zatreba pedijatar, preporučeni su doktor Fatima Bajramović, Klinika za dječije bolesti doktora Mersije Dervišević, te doktor Aida Omerčahić.

Najbolji internisti u Sarajevu po ocjeni Ambasade SAD su doktor Mirsad Đugum, te profesor doktor Hasna Mesihović, doktor Senka Dinarević-Mesihović i doktor Rusmir Mesihović. Među doktorima internističke prakse u Sarajevu, na spisku američke Ambasade nalaze se imena doktora Azema Pinje, Avdije Bašića, Naide Zjajo, Haruna Bilalovića i doktorice Nade Čivić.

Što se tiče ginekološlih medicinskih usluga, a Amerikancima se u Sarajevu preporučuju imena doktora Hadžiomerovića, Sabine Čengić, Nurudina Aščerića, Nejre Pašić, Vernesa Beganović, Amire Frljak i Nedžatina Mavrića.

Kada je riječ o fizioterapeutima u Sarajevu, američkim državljanima sugeriraju se medicinske usluge Poliklinike za fizioterapiju u Sarajevu. Pored toga na spisku su i imena doktora Pecara, doktora Kelle M. Fauzi, Eldine Osmanagić, te medicinska labaratorija doktorice Lejle Hasanbegović.

Američkim državljanima koji bi mogli imati problema sa bolestima uha, grla i nosa preporučuju se doktori Alija Gedžo i Džana Šabanović.

 

Imamo i psihijatre

 

Na spisku preporučenih medicinara u Sarajevu su i psihijatari i neurolozi Alma Džubur i profesor doktor Zaim Bilalbegović. Za oftamološke usluge u Sarajevu američki državljani tokom boravka u BiH mogu se obratiti doktorima Mustafi i Sanji Sefić, dok za usluge kućne njege u Sarajevu preporučuju SOS Medicinski tretman i Kućna njega "Vitalis".

Na području Mostara, medicinske usluge Amerikanci mogu zatražiti u Ordinaciji specijalističke prakse "Mo -Med".

Kada je riječ o kvalitetetnoj medicinskoj usluzi na području Republike Srpske, američkim državljanima preporučuje se poliklinika "Nova medicina" u Banjaluci, te ginekolozi doktor Ristić i ordinacija ginekološke prakse "Jelena".

Poznato je da Amerikanci imaju izrazito razvijenu svijest o oralnoj higijeni, tako da im se nudi dugačak spisak imena doktora stomatologa u BiH.

Tokom boravka u Sarajevu američkim državljanima se preporučuje da stomatološke usluge traže kod doktora Selmana Ramadanovića, Muharema Tanovića i doktora Azre Tanović. Tu su i doktori Edin Begić, Ibrahim Begeta, Merima Hrapović-Memić, Alma Bušatlić, Sandra Bizović, Nedžad Hadžihasanović, Zoran Raguž, Džemal Muftić, Dženan Čengić, Samra Islamović, Amela K. Mrzić, Fahrudin Ferhatbegović, Ajša i Halid Sulejmanagić, Šemsa Ajanović, Hamid Tahmiščija, te Sada i Senad Oručević.

Državljani SAD-a u Tuzli kvalitetne stomatološke usluge mogu dobiti kod doktora stomatologije Asima Kalešića, Envera Trešnje i Mirze Muradbegović.

Na području Zenice, preporučeni stomatolzi su Edina Gafurović, Fikreta Hodžić, Nedžad Kratina i Sead Masnik, a u Mostaru isto vrijedi za Mirzu Ustajmujića i Tonija Cipru.

  1. Muhić

 

Koje bolnice izabrati

 

Bolnice čije usluge američka Ambasada u Sarajevu preporučuje državljanima svoje zemlje tokom boravka u BiH su Bihaćka kantonalna bolnica, Bugojanska bolnica, Centar u Fojnici, Opća bolnica u Livnu, Klinička bolnica Mostar, Mostarska bolnica "Velmos", Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Državna bolnica u Sarajevu, sarajevska Hitna medicinska pomoć i Institut za transfuziologiju Sarajevo, Kantonalna bolnica Travnik, Bolnica plućnih bolesti Travnik, Klinički centar Tuzla, Regionalna kantonalna bolnica Zenica, Regionalni zdravstveni Institut Zenica, te opšte bolnice u Bijeljini, Brčkom, Kasindolu, Milićima, Srbinju i Trebinju, kao i Opšta i psihijatrijska bolnica na Sokocu.

 

Preporučeni advokati

 

Ambasada SAD u Sarajevu svojim državljanima tokom boravka u BiH preporučuje čak i advokatske usluge određenih bh. advokata.

Na listi preporučenih se nalaze pravne usluge sarajevskih advokata Pravna kancelarija Ašćerić i Zahirović, Bojana Tkalčić-Đulić, Senka Nožica, Sead Miljković, Amela Filipović, pravna kancelarija Pašalić &Pašalić, Branko Marić, Emir i Nedžada Kapidžić, Plamenko Ćustović, Branko Salatić, Jelena Tomašević, Bakir Gavrankapetanović i Damir Koldžo, Goran Gerin, Nikica Gržić i Amra Gurda, Nasiha Alić, Jadranka Arnautović, Senad Bilić, Mustafa Bračković, Žarko Bulić, Lejla Sijerčić, Osman Gerin, Ešref Gracić, Emina Hasanović, Emir Hodžić-Alić, Ismet Mehić, Meliha Mihajlović, Jakša Mitrović, Danijela Saller-Osenk, Mirsad Sipović, Vesna Tataragić i Dragomir Trbarić.

U Tuzli se preporučuju usluge advokata Alme Prnjavorac, Nusret Mesih, Pravne kancelarije Terzić i Škarica, Zlatana Ibrišimovića i Vesne Jugović, u Zenici Nermine Pivić, a u Mostaru Josipa Muselimovića, Mehmeda Peze, Mensuda Đonke, Marija Bogdanovića, Miroslava Bošnjaka, Branimira Buntića, Nikice Vučine, Ivana Čuture, Obrada N. Radulovića Danke Vučine.

Na području RS, državljanima SAD sugeriraju se advokatske usluge Pravne kancelarije "Babić" u Bijeljini, Pravne kancelarije "Sajić" u Banjaluci kao i advokata Siniše Marića, Milke Maglov, Čede Niskanovića, Ranka Dukića, Gorana Majstorovića, Milovana F. Janičića, Miljkana Pucara, Milana Pejića, Dragomira Prerada, Darka Vidovića, te Radmile i Marinka Plavšića. U Doboju se Amerikancima preporučuju advokati Branko D. i Dušan. T. Lukić, te Branislav Urošević, a u Brčkom Slobodan Zeljić, Jovan Vuković i Miloš Gligorević.

0 0